burn fat perfecte dieet eet verstandig Andra

De voor en na delen van verschillende soorten diëten

Je hoort op het nieuws dat dit dieet het beste dieet is om af te vallen. Paar maanden later word er weer beweerd dat het dieet nergens op gebaseerd is en voor je het weet is er weer een ander dieet helemaal trending. Maar wat houden die verschillenden soorten diëten eigenlijk in? Zorgen ze er daadwerkelijk voor dat je die kilo’s verliest, of zit er toch een risico aan het dieet?

Helaas kan ik niet alle diëten behandelen. Daarom heb ik 3 bekendste diëten uitgekozen. Over elk dieet ben ik in een andere blogpost dieper ingegaan, klik gerust verder!

Het Cambridge dieet is in de jaren 70 ontstaan. Wanneer het toen ui alleen maaltijdvervangers bestond, krijg je er nu een consult bij die voedingsadvies geeft. Het is een zeer laagcalorisch dieet, met maaltijdvervangers zoals repen en poeders. Met de poeders maak je een shake of een soep. Het dieet heeft een hoog eiwitgehalte en een laag koolhydraat en vetgehalte.

Het doel van het dieet is om 2 kilo per week af te vallen. Dit wil men o.a. bereiken door maar 400-800 calorieën per dag te nuttigen. Dit is onder het aanbevolen minimum van 1200 calorieën. Doordat je minder binnenkrijgt kan er een tekort ontstaan van belangrijke vitamines en minarelen. Daarom wordt het dieet over het algemeen niet aangeraden. Bij enkele gevallen wordt het dieet wel gebruikt, alleen gebeurt dit onder medische begeleiding. Daarom raad ik je het ook niet aan om dat alleen te volgen.

Smootie dieet cambridge eet verstandig voor en nadelen
VoordeelNadeel
Niet na denken over boodschappen.Je leert geen nieuwe gewoonte, waardoor je snel na je dieet in je oude patroon valt.
Snel gewichtsverlies.Verlies van vocht, glycogeen en spiermassa.
 Te weinig vitamines, mineralen, spoorelementen en essentiële vetzuren.
 Duur

Zoals de naam al zegt, eet men met dit dieet weinig koolhydraten: tussen de 20-30% per dag. Bij een strenge dieet kan dit zelfs tot 10% zijn. Omdat dit minder dan de aanbevolen 40-70% per dag is, gaat je lichaam zelf opzoek naar een energiebron. Dit haalt het lichaam uit je lichaamspieren, om deze afbraak tegen te gaan, eet men met dit dieet veel eiwitten. Ondanks dat eiwitten een verzadigend effect hebben en prima als vervangende energieleverancier kunnen functioneren, kunnen ze sommige dingen niet vervangen. Zo hebben je hersenen glucose nodig, en dit kunne eiwitten niet leveren.

koolhydraat arm dieet, eet verstandig met andra

Omdat men geen koolhydraatrijke producten eet, kun je aan mineralen en vitamines te kort komen. Daarnaast worden er tijdens dit dieet meer dierlijke producten gegeten, wat de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. Koolhydraat-arm dieet zorgt er wel voor dat je snel afvalt, maar is vaak moeilijk vol te houden en is niet gezond voor je lichaam. Ook heb je nog een koolhydraat-beperkt dieet, dit dieet is minder drastisch dan het koolhydraat-arm dieet. Een koolhydraat-beperkt dieet is een gezonde keuze, omdat mensen over het algemeen te veel koolhydraten eten. Tijdens het koolhydraat-beperkt dieet laat je over het algemeen snoep en frisdrank links liggen. Daardoor kom je wel op een gezonde inname van koolhydraten.

VoordeelNadeel
Langer gevoel van verzadiging door eiwitten.Lastig in sociale situaties.
Voldoende eiwitten zorgt voor
behoud spiermassa.
Moeilijk om lang vol te houden.
 Bij streng dieet kan een vitamine en mineralen te kort ontstaan,
waardoor de kans op bepaalde hartziektes groter wordt.

Met een sapkuur mag je alleen groentesappen\vruchtensappen drinken. Dat betekent dus dat je niks eet . Mensen volgen een sapkuur omdat het beweert je lichaam te ontgiften, en dat je er daarnaast snel van afvalt. Dat het je lichaam ontgift is niet wetenschappelijk bewezen. Gelukkig hebben de meeste mensen nog een gezonde lever en nieren. Die zijn namelijk prima in staat om zelf de giftige stoffen uit te scheiden. Daarnaast verlies je in het begin geen vet, maar juist vocht wat vrijkomt als je lichaam de reserves gaat gebruiken. Het is waarschijnlijk niet schadelijk als je het dieet voor enkele dagen volgt, maar als je het dieet voor lange tijd volgt, krijg je tekorten van belangrijke voedingstoffen, wat schadelijk is voor je lichaam.

Voordeel Nadeel
Snel gewichtsverlies 1 tot 3 kg per week Streng dieet, moeilijk vol te houden
Duidelijke handvatten Niet wetenschappelijk bewezen
  Te kort aan belangrijke voeding stoffen
  Duur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *