koolhydraat arm dieet eetverstandig andra

Koolhydraat arm dieet

Koolhydraat arm dieet is één van de bekendste diëten die er is. Veel mensen hebben er positieve resultaten mee, maar hoe komt het dat je daarvan afvalt? Hoeveel koolhydraten heeft je lichaam eigenlijk nodig? Krijg je nog voldoende voedingstoffen en energie binnen?

Soorten koolhydraten

Om dieper op het dieet in te gaan moeten we eerst wat meer weten over de koolhydraten. Deze zorgen voor glucose in je bloed. Dit is een belangrijke energiebron voor o.a. je hersencellen en rode bloedlichaampjes. Koolhydraten hebben als functie om je bloedsuikerspiegel (glucosespiegel) op peil te houden. Je hebt twee soorten koolhydraten die hier samen voor zorgen. 

Snelle koolhydraten worden snel afgebroken en zorgt dus voor een snelle stijging van je bloedsuiker, maar die stijging is voor een korte duur. Om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden ga je onbewust verder zoeken naar meer eten. De volgenden producten bevatten snelle koolhydraten:
Aardappelen, witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes

Langzame koolhydraten worden juist weer langzaam afgebroken, hierdoor heb je een gelijkmatige stijging in je bloedsuiker. Dit zorgt voor een langere verzadigd gevoel. Waardoor je dus minder snel naar meer eten grijpt. De volgende producten bevatten langzame koolhydraten:
Bruin brood, volkerenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten.

Eiwitten

Eiwitten is ook een belangrijk onderwerp bij dit dieet. Deze hebben het voordeel dat het een grotere mate van verzadiging geeft. Ondanks dat een eiwit eigenlijk bedoeld is als bouwstof kan het in nood situaties ook dienen als brandstof. Dit gebeurt wanneer men te weinig koolhydraten of vetten binnen krijgt. Gebeurt dit voor een lange tijd dan krijgen je spieren te weinig bouwstoffen en gaan deze zich afbreken. Om dit te voorkomen met het dieet eet men meer eiwitten om deze afbraak tegen te gaan.

eiwitten, koolhydraat arm dieet eet verstandig met andra

Normaal gesproken heb je ongeveer 10% energie nodig in je dagelijkse voeding. Nu zijn er tegenwoordig heel veel verschillende soorten koolhydraat arme diëten. Bij de een eet men maar 20% eiwit en bij het andere dieet eet men 45% eiwit. Kan je eigenlijk te veel eiwitten eten? Het antwoord is ja! De aanvaardbare bovengrens is 25%, maar wat gebeurt er nu als je meer dan dat eet? In tegenstelling tot vetten en koolhydraten kan een eiwit niet worden opgeslagen. Overtollige eiwitten word omgezet tot energie, te veel van energie word omgezet tot vet. Wat inhoudt dat als je de ingenomen energie van de eiwit niet gebruikt je dus geen vet verbrand. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel energie je lichaam nodig heeft.

Hoeveel koolhydraten heb je nodig

Kort gezegd heb je 40% tot 70% energie aan koolhydraten nodig. Al wil je precies weten hoeveel gram dat daadwerkelijk is, moeten we gaan rekenen. Stel dat jouw lichaam 2000 kcal p/d nodig heeft, dan heb je dus 800 calorieën aan koolhydraten nodig (2000:100×40=800). Dat komt neer op 200 gram koolhydraten p/d. Een gram koolhydraat bestaat namelijk uit 4 calorieën.

Met een koolhydraat arm dieet eet men tussen de 20-30 % koolhydraten per dag. Met een heel streng koolhydraat arm dieet eet men soms maar 10% koolhydraten. Op het eerste gezicht lijkt het inderdaad dat je een tekort krijgt, maar klopt dit ook? Bij een koolhydraat arm dieet eet men meer eiwitten dan nodig, zoals eerder beschreven. Zou men dit niet doen, dan zou het lichaam energie uit de spieren gaan halen wat voor afbraak van de spier zorgt. Ondanks dat eiwitten ook als energiebron kunnen dienen, kunnen ze de hersens en rode bloedlichaampjes niet van energie voorzien. Daar is echt glucose voor nodig wat alleen in koolhydraten zit.

Je valt er van af. Dan werkt het, toch?

Dit klopt, je zal er zeker van afvallen, maar dit komt voornamelijk doordat we juist te veel koolhydraten eten. Zelfs meer dan de aanbevolen 40-70%. Daarnaast eten we over het algemeen ook te veel snelle koolhydraten.

snelle koolhydraten eet verstandig

 Onder deze snelle koolhydraten valt ook chips. Als men met het dieet begint laten ze chips, koek en andere ongezonde dingen links liggen en gaan ze meer langzame koolhydraten eten. Wat ervoor zorgt dat men afvalt.

Is het dieet aan te raden?

Dit verschilt per situatie en dieet om daar een concreet antwoord op te geven. Sommige diëten eet je maar 10% koolhydraten en dit is echt te ver onder de aanbevolen hoeveelheid. Zelfs al eet je veel meer eiwitten. Zoals je net heb gelezen heeft je lichaam koolhydraten nodig voor verschillende redenen. Het minderen van koolhydraten is niet perse zo slecht, als je tenminste nog wel voldoende binnenkrijgt. Bij een strenge koolhydraatarm dieet heb je ook nog de kans om een tekort te krijgen van verschillende vitamines en mineralen. Jodium is belangrijk mineraal, wat alleen voorkomt in bakkerszout. Waar zit dat bakkerszout dan in? Dat zit vooral in brood. Bij een koolhydraatarm dieet mag je weinig tot bijna geen brood eten. Je hebt het waarschijnlijk al door, de kans dat je dan jodium tekort krijgt is aanwezig. Dit is maar één voorbeeld van een tekort dat kan ontstaan. Daarnaast kan men meer dierlijke producten eten met het dieet,. Dit kan ook weer zorgen voor gezondheidsrisico’s. Ik zou het koolhydraat arm dieet in de meeste gevallen dan ook niet aanraden. Het minderen van koolhydraten op zichzelf is niet erg, zeker wanneer men meer dan 70% eet. Het vervangen van snelle koolhydraten naar langzame koolhydraten is zelf zeer goed! Je kan met kleine aanpassingen ook op een stabiele manier afvallen en daar hoef je geen extreem dieet voor te volgen.

1 gedachte over “Koolhydraat arm dieet”

  1. Pingback: Cambridge dieet – Eet verstandig| gewichtsconsulent | voeding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *