detox sapdieet juice eet verstandig andra

Sapkuur

Misschien heb je wel eens van een sapkuur gehoord, je mag alleen groente- en vruchtensappen drinken. Dat betekent dus dat je niks eet. Het is best intensief, waarom volgen mensen dan een sapkuur?  Een sapkuur zou je lichaam ontgiften en ervoor zorgen dat je snel afvalt. Het klinkt misschien gezond, zeker omdat de sappen uit groenten en fruit bestaan, maar is het ook werkelijk gezond?

Afvallen

Hoe gek het ook klinkt, door een sapkuur verlies je in het begin vooral vocht. Dat komt omdat je lichaam als eerste je reserve-energie gaat gebruiken: glycogeen. Bij het vrijmaken van glycogeen komt er vocht vrij, wat je dus verliest. Het lichaam heeft koolhydraten (glucose) nodig. Als dit te weinig is, gaat het lichaam over op afbraak van eiwitten, een belangrijke bouwstof van spieren. Omdat een sapkuur weinig eiwitten bevat zal je spierweefsel afbreken. Hoeveel spierweefsel afbreekt hangt dus af van de hoeveelheid koolhydraten die je nog binnen krijgt.

Detox

Detox ook wel ontgiften van je lichaam genoemd. Sapkuur zou er voor zorgen dat je alle giftige stoffen uit je lichaam uitscheidt. Maar zitten er eigenlijk wel giftige stoffen in je lichaam en al zou dat zo zijn heeft je lichaam dan een sapkuur nodig om er van af te komen?

Detox ontgiften sap dieet eet verstandig Andra

Met giftige stoffen worden verschillende dingen bedoelt, zoals bijvoorbeeld kunstmatige geur- ,kleur-, en smaakstoffen ook wel de E-nummers genoemd. Over E-nummers kan ik een heel blog bericht gaan schrijven, daarom hou ik het voor nu kort. Als eerste: voordat je een kunstmatige stof mag toevoegen aan een product, word het eerst getest en gekeurd door Europese autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA). Daarnaast zijn lang niet alle E-nummers kunstmatig. Sommige worden uit de natuur gewonnen. 


Ook alcohol wordt als een giftige stof gezien. Alcohol is inderdaad niet het beste voor je lichaam, maar gelukkig hebben wij nog een lever en nieren. De lever, ook wel je (enige) detox orgaan, haalt de afvalstoffen uit het bloed, die vervolgens door de nieren wordt uitgescheiden. als je gewoon gezond bent en niet overmatig alcohol drinkt dan is je lever prima in staat om de alcohol/gif uit je lichaam te verwijderen.

Conclusie

Detoxen is dus eigenlijk helemaal niet nodig. Het is gewoon een mooi verkooppraatje zodat je dure producten gaat kopen. Daarnaast is het niet wetenschappelijk bewezen dat een detoxkuur werkt. Ook werkt een sapkuur niet voor het afvallen. In het begin zal je daadwerkelijk lichter worden, maar dat is niet door het vet verlies. Vaak als je klaar bent met de sapkuur kom je gewoon weer aan. Het is waarschijnlijk niet schadelijk al volg je het enkelen dagen, maar schiet je er ook niet echt mee op. Ga je het dieet voor een langere periode volgen, dan is het wel schadelijk voor je lichaam. Omdat je simpelweg niet alle voedingstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

bronnen
==> Gewichtsconsulent in de praktijk door Mirella Dresch ==> Voedingscentrum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *