Waarom snoepen wij , eet verstandig met andra

Waarom snoepen wij

Je had voorgenomen om maar weinig hapjes te eten op de verjaardag van je tante, je gaat naar huis en beseft dat je veel meer hebt gegeten dan dat de bedoeling was. Hoe komt het dat we een zak chips liever in één keer leegeten dan dat we een deel voor later bewaren? Je kijkt in de folders en je ziet op de eerste bladzijde een taart, een nieuwe soort koek en nog veel meer lekkers, je krijgt spontaan trek, maar hoe komt het dat wel al deze dingen zo lekker vinden? En waarom worden wij elke keer verleid?

DisclaimerSnoepen is niet per definitie slecht, je mag zeker snoepen maar wel met mate. Een gezonde levensstijl bestaat ook uit lekker eten. Het belangrijkste is dat je op de hoeveelheid let. Wil je hier meer informatie over ga dan naar mijn blog: ‘het perfecte dieet’.  

Externe verleiding

Je gaat boodschappen doen, je loopt voorbij de groenten en je ziet een mevrouw vlees bakken. Ze kijkt op van het bakken en vraagt ‘zou je dit product willen proberen?’. Het ziet erg lekker uit, maar je weet de verleiding te weerstaan. Je loopt veder en je ziet een bakje snoep staan, een nieuwe soort snoep. Je loopt weer een gangpad verder en daar staan bekertjes frisdrank om uit te proberen. Wanneer je uiteindelijk bij de kassa bent en al dat lekkers achter je hebt gelaten en je moet wachten totdat jij aan de beurt bent, zie je dat er een bak met verschillende soorten snoep ,die deze week in de aanbieding zijn, naast de kassa staat.zoete brood , waarom snoepen wij , eet verstandig Uiteindelijk heb je afgerekend en kan je eindelijk naar buiten, de verleidingen achter je laten, maar dan… Een zoete geur dringt je neus binnen, je maag begint nu echt te knorren. Je kijkt voor je en je ziet een kraampje staan met heerlijke zoete broodjes en gebak. Hoe komt het toch dat je nu trek hebt gekregen, wanneer je van tevoren een stevig ontbijt hebt gegeten? Dit is een goed voorbeeld van sensorieel honger. Je zintuigen spelen een grote rol bij het aanmaken van het hongergevoel. Dit hongergevoel is niet altijd terecht. Naast sensorieel honger heb je nog 3 andere factoren die het hongergevoel opwekken.

Vol of juist hongerig?

Zo heb je ook de lichamelijke factor die ervoor zorgt dat je maag gaat knorren of juist het signaal geeft dat je vol zit. Dat komt door bepaalde hormonen. De hongerhormoon heet ook wel Ghreline. Dit wordt afgescheiden door je maag als er weinig voedsel inzit. Stresseten komt ook door dit hormoon. Wanneer men stress ervaart, wordt er meer Ghreline afgescheiden. Het tegenovergestelde van hormoon van Ghreline is Leptine. Dit hormoon zorgt juist voor een verzadigend gevoel. De samenhang van deze twee hormonen is dan ook erg belangrijk.

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een disbalans tussen deze twee hormonen. Dit komt door de psychologische factor Men negeert de signalen van de verzadiging. Op een gegeven moment zijn de signalen van de verzadiging niet meer voldoenden om ‘vol’ te zitten. Dit kan gebeuren omdat men nu eenmaal gewend is om op hetzelfde tijdstip te eten. Het kan ook zijn dat in bepaalde situaties het normaal is om te eten, zoals op een verjaardag. Bij een verjaardag hoort nu gewoon taart, ook al had je hiervoor 5 boterhammen op. 

 

offie snoepen macaroon eet verstandig met andra

Het tegenovergestelde kan ook voorkomen. 

Men negeert de hongergevoelens en denkt dat hij vol zit, of denkt dat het niet veel eten nodig heeft. Deze disbalans komt o.a. bij mensen met anorexia voor.

 

Maak jij je zorgen om een eetstoornis bij jezelf of bij iemand anders? ‘Weet’ een Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen heeft een hulplijn waar je terecht  kan. https://www.weet.info/hulplijn/ Daarnaast is het ook altijd verstandig om je dokter te bellen.

De laatste factor is de emotionele factor. Je bent geslaagd voor je examen en je trakteert jezelf op pizza. Of je komt na en lange dag met veel tegenslagen thuis en je loopt gelijk naar de voorraadkast om een stuk chocolade te pakken. Door negatieve of juist positieve dingen kan men de neiging hebben om ‘lekker’ te gaan eten. Eten, vooral suiker rijke voeding, geeft comfort. Suiker zorgt voor afgifte van het geluk hormoon ook wel dopamine genoemd. Op een slechte dag, hebben we om die reden eerder trek in een hele pak koekjes dan een salade.

Waarom snoepen wij

Maar nu de grote vraag hoe komt het dat snoep, chips, koek en andere ‘ongezonde’ dingen zo lekker zijn. Dit komt door de suikers en vet. Zij zorgen er namelijk voor dat eten meer smaak heeft en dus lekkerder is. Een klein voorbeeldje: je kunt wortels koken, maar dan smaken ze best wel saai. Wanneer je tijdens het koken er wat suiker bij doet, smaakt het opeens veel lekkerder. Hetzelfde geld met vet. Eten uit de frituurpan smaakt lekkerder dan uit de airfryer. 


Maar naast dat het lekkerder smaakt, hoe komt het dat we de neiging hebben om stiekem een tweede koek te pakken? Dit komt ook weer door de suikers. Mensen zeggen wel eens “ik ben echt verslaafd aan suiker’. Deels kan dit kloppen door de afgifte van dopamine. We voelen ons dan prettiger. Dit werkt motiverend om vaker iets te pakken waar suiker inzit. Van een suikerverslaving kunnen we alleen niet spreken. Bij het stoppen met eten van suiker ontstaat er geen afkickverschijnselen, wat wel het geval is bij een verslaving.

bronnen
==> Gewichtsconsulent in de praktijk door Mirella Dresch ==> Voedingscentrum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *