het perfecte dieet eet verstandig

Het perfecte dieet

Als je hiervoor de blog hebt gelezen over de verschillende diëten, heb je misschien wel de vraag: bestaat het perfecte dieet eigenlijk wel? Zo ja, is dat dieet voor iedereen hetzelfde? Zo niet, hoe kan ik dan het beste afvallen of juist aankomen?

Wat houdt diëten in?

Diëten betekent dat je vooeen bepaalde periode je aan een methode houdt om af te vallen. Dat klinkt op zich simpel: als je de regels volgt beloven ze je dat je binnen een paar weken je kilo’s kwijt bent. Maar hoe komt het dat er toch elke keer weer een nieuw dieet ontwikkeld wordt? Dat komt omdat de andere diëten niet echt werkten. Je valt er wel van af, maar je hoort  veel mensen zeggen: “Toen ik gestopt ben met mijn dieet, kwamen de kilo’s er gewoon weer aan!” En dat is eigenlijk met bijna alle diëten

Waarom werken ze niet?

Je hebt natuurlijk veel verschillende soorten diëten, maar je kan wel zeggen dat er bij de meeste strenge regels aan verbonden zijn. Het is natuurlijk best lichamelijk en psychisch zwaar om bijvoorbeeld 1000 kcal minder te eten, je lichaam hunkert naar eten en je hoofd is er ook alleen maar mee bezig. Zo beloven sommige diëten dat je 3 kilo in een week kan afvallen. Juist omdat ze hoge resultaten beloven, zitten er strenge regels aan. Daarnaast ben je ook gevoeliger voor afleidingen tijdens zo’n dieet doordat je energielevel omlaag gaat. Als jij dus minder energie hebt en je moet strenge regels volgen, is dat moeilijk vol te houden.

paprika perfecte dieet eet verstandig andra

Ik wil overigens wel zeggen dat dit niet bij alle diëten geldt. Er zijn zeker ook diëten die wel haalbaar zijn, zoals het energiebeperkt dieet. Dit dieet is namelijk gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding: daarnaast wordt dit dieet ook aanbevolen door het Voedingscentrum.

Het is gelukt, of toch niet?

Stel het is gelukt om een dieet tot het einde te volgen, wat bij sommige diëten heus wel haalbaar is. Is het dan ook echt gelukt? Vaak, na een dieet, hebben we de neiging om weer in ons oude eetpatroon te vallen, wat resulteert in nieuwe kilo’s. Dat is wel het laatste wat we willen! Het liefst blijven we op ons nieuwe gewicht, maar toch komen er elke keer weer die kilo’s aan. Hoe komt dat nu? Tijdens je dieet eet je minder calorieën dan wat je lichaam nodig heeft, waardoor je dus afvalt. Maar stel je hebt tijdens je dieet geen handvatten gekregen hebt om gezond te blijven leven! Dan is de kans aanwezig dat je in je oude patroon valt, wat waarschijnlijk uit te veel calorieën bestaat. Het afvallen en aankomen heet ook wel het jojo-effect.

Leefstijl veranderen

Maar welk dieet kan ik het beste volgen? Om af te vallen is het belangrijk dat er ook haalbare doelen zijn, en niet strenge regels. Een stukje taart op zijn tijd moet ook gewoon kunnen, maar hoe doe je dat dan? De gezondste manier is 0.5-1 kilo p/w te verliezen, meer verlies is slecht voor je lichaam. Daarnaast is ook gebleken dat het op lange termijn makkelijker is om je gewicht te behouden als je geleidelijk afvalt. Na het afronden van zo’n dieet kan je 1 à 2 kilo aankomen, wat heel normaal is, maar bij het afronden van strengere diëten kom je over het algemeen veel meer aan.

Met 2 pizza’s Margherita’s zit je al aan 1743 calorieën

Hoe val je dan een halve kilo af? Ten eerste moet ik zeggen dat het bij iedereen anders is. De één heeft meer energie/calorieën nodig dan de ander. Dit heeft met veel factoren te maken: je werk, lengte, sport,  eventuele ziekte, etc. Om een voorbeeld te geven gaan we nu even uit van 2.100 calorieën. Om dus  0.5 kilo af te vallen, hoef je alleen maar 600 calorieën per dag minder te eten. Dat komt dan dus neer op 1.500 calorieën. Dat betekent niet dat je alles kan eten totdat je aan die grens zit, want met 2 pizza Margherita’s zit je al aan 1743 calorieën.

margherita pizza eten perfecte dieet afvallen eet verstandig Andra

Op twee pizza’s leven is daarnaast ook erg moeilijk. Je wilt dus voldoende eten zodat je je verzadigd voelt en je wilt ook nog voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Nu eet je elke dag minder, dus om aan de ADH te komen is moeilijker. Daarom wordt er vaak aangeraden om in de lijn periode een Multi preparaat te nemen dat 100% van ADH aanvult. Daarnaast is het ook goed om te weten welke producten je mag en hoeveel daarvan.

Producten uit de categorie:

  • Voorkeur: 80%
  • Middenweg: 15%                          
  • Uitzondering: 5%

Ik heb een variatielijst gemaakt met de producten per categorie. Ben je er benieuwd naar, klik dan op variatielijst

Volhouden

Het perfecte dieet bestaat dus niet, omdat bij ieder de situatie anders kan zijn. Maar nu vraag je je af:”Hoe kan ik dan wel op gewicht blijven? Met een dieet kan dit eigenlijk niet, omdat je dit maar tijdelijk volgt. Het beste zou zijn als je je levensstijl veranderd. Dat hoeft niet in één keer helemaal omgegooid worden: met kleine stapjes kan je ook al veel bereiken. Door elke keer weer een stapje veder te gaan, kom je uiteindelijk bij een gezonde leefstijl. Zo kan je in plaats van de lift de trap nemen of je eet niet in één keer die zak chips op, maar verspreid je het over de hele week. Zo kan je heel veel stappen maken om naar een beter levensstijl te gaan. Het belangrijkste is dat je een persoonlijk stappenplan volgt wat bij jou past. Iemand die in de bouw werkt, heeft veel meer energie nodig dan iemand op kantoor.

burn fat perfecte dieet eet verstandig Andra
bronnen
==> Gewichtsconsulent in de praktijk door Mirella Dresch ==> Voedingscentrum

1 gedachte over “Het perfecte dieet”

  1. Pingback: Juiste balans – Eet verstandig| gewichtsconsulent | voeding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *