Met plezier bewegen eet verstandig met andra

Met plezier bewegen

Je loopt ‘s ochtends langs de sportschool, je kijkt door het raam en ziet een groep fanatiekelingen sporten. Jij zou ook graag meer willen bewegen, maar na je werk nog langs een sportschool gaan, zie je niet zitten. Naast dat je het veel geld vindt kosten, vind je het ook maar saai. Een gezonder lichaam of meer energie hebben wil je dan wel weer graag. Maar hoe doe je dat?

Gelukkig zijn er zat alternatieven naast de sportschool. Maar om te weten wat deze alternatieven zin, moeten we eerst kijken naar hoeveel wij minimaal moeten bewegen. Er zijn twee gangbare normen: de Nederlandse Norm Gezond Bewegen  en de Fitnorm. Als je beiden normen volgt dan voldoe je aan de Combi-norm

Kleine veranderingen

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen kijkt vanuit een gezondheidskundige oogpunt. Om een goede gezondheid te behouden, word er aangeraden om ten minste vijf dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Matig intensief houdt in dat je hartslag en ademhaling iets verhoogd is. Denk aan iets harder fietsen, stevig doorlopen of zelfs wild met je hond spelen. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht word geadviseerd om 60 minuten matig intensief te bewegen. Schrik niet van de 30/60 minuten, je kan dit namelijk in blokken van minimaal 10 minuten verdelen.

Hondenbezitters hebben hier al een groot voordeel. In plaats van heel het rondje je hond uitlaten rustig aan te lopen, kun je de laatste 15 minuten harder  lopen. Of ga lekker in de achtertuin met je hond stoeien. Bezit je geen hond, ook voor jou zijn er alternatieven. Tuinieren is er zo eentje, ga maar eens een middagje tuinieren. Aan het einden van de dag voel je je spieren. Ligt je werk om de hoek? Ga daar eens met de fiets ernaar toe. 

Je kunt nog meer kleine dingen veranderen in het dagelijkse leven. Pak eens de trap in plaats van de lift. Vind je traplopen naar de 10e verdieping te veel, loop dan naar de 4e verdieping en pak daar de lift. Zo kan je het langzaam opbouwen. Ook al voldoen deze kleine dingen niet aan de minimale van 10 minuten, dat hoeft je nog niet tegen te houden.

Fitnorm gaat net een stapje veder. Zij kijken naar hoeveel beweging je nodig hebt voor een goede conditie van het hart- en vaatstelsel. Er word geadviseerd om drie keer per week ten minste 20 minuten intensief te bewegen of ook wel te sporten. Vaak denken mensen bij sporten als eerste aan een sportschool, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Kamp je met overgewicht en wil je geen last krijgen van je gewrichten tijdens het sporten, dan is zwemmen ideaal, omdat het water je lichaamsgewicht draagt.  

Daarnaast geld voor iedereen: ‘ Vind een sport die je leuk vindt!’. Je hoeft niet gelijk een abonnement bij een sportschool af te sluiten. Als je daar geen plezier uit haalt is het zonde van je geld. Vind je dansen leuk, ga dan lekker dansen. Vind je dansles net een stap te ver, dan raad ik je dans cardio aan. Op youtube kan je een tal aan video’s vinden,  zo kan je sporten met de comfort van thuis. Wil je graag voetballen of juist tennissen, maar wil je niet op een vereniging zitten, kijk dan eens rond in je vriendenkring en richt een vaste sportdag op. Naast je beweging ben je ook gezellig onder je vrienden.

Zo heb je nog veel meer voorbeelden. Probeer ruimer te denken dan de standaard sporten. Als je met plezier sport, dan is de kans groot dat je het langdurig blijft volhouden. Weet jij nog een goed voorbeeld van een leuke sport waar iemand niet standaard aan denkt, heb je met je vrienden een clubje opgericht of wil je gewoon graag je ervaringen delen? Laat dan een berichtje achter en misschien breng je iemand anders op een nieuw idee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *