cambridge dieet banner afbeelding eet verstandig

Cambridge dieet

 Het Cambridge dieet is in de jaren 70 ontstaan en sindsdien is het steeds verder ontwikkeld. Wanneer het vroeger uit alleen maaltijdvervangers bestond, krijg je er nu een Cambridge consulent bij. Daarnaast heeft het ook een naamsverandering gehad het ‘1 op 1 dieet’. Hoewel je tegenwoordig niet veel over het Cambridge dieet hoort, is het nog steeds actueel. Dat is te zien aan de hoeveelheid shakes en maaltijdrepen die verkocht worden. Maar zijn alle maaltijdvervangers gelijk een Cambridge dieet?

Maaltijdvervangers

Je hebt besloten om te gaan afvallen, je gaat naar de winkel en dan? Je staat voor de keus: neem ik een zak chips of koop ik extra fruit als snack. Ik denk dat velen wel in zo’n soort situatie zijn geweest. Ik heb er vooral last van als ik met een hongerige maag ga winkelen. Het grote voordeel van shakes en repen is dat je niet voor zo’n keuze komt te staan. Je drinkt of eet het gewoon en je ziet resultaat, maar is dat eigenlijk wel een voordeel? 

Nu denk je misschien wat is dan de adder onder het gras? Ten eerste is het vrij prijzig. Ten tweede kan het voor problemen zorgen met je gezondheid. Maaltijdvervangers bevatten maar 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Daarom wordt vaak naast de maaltijdvervangers geadviseerd om supplementen te nemen, maar of ja dan voldoende binnenkrijgt is vraag twee. Supplementen zijn een toevoeging en geen vervanging van fruit of groenten. Ten derde, bij het originele Cambridge dieet leer je niet hoe je  ‘gezond’ moet eten, wat als gevolg heeft dat je in je oude eet patroon valt en aankomt.  

Cambridge dieet , eet verstandig, supplementen, v

Wat is het Cambridge dieet?

Het is een zeer laagcalorisch dieet, wat inhoudt dat je maar 400 tot 800 calorieën per dag mag eten of drinken. Daarnaast bestaat het dieet (volledig) uit maaltijdvervangers. Dit zijn repen of poeders. Door bij de poeders water toe te voegen krijg je een soep of een shake.
Het dieet heeft een hoog eiwitgehalte en is laag in koolhydraten en vet. Het verhoogde eiwitgehalte zorgt voor o.a. een verzadigend effect.

 

Toen het vroeger volledig uit maaltijdvervangers bestond, zie je nu steeds meer dat er naast de producten ook advies word gegeven door een consulent. Bij sommige diëten heb je 5 momenten op de dag dat je een maaltijdvervanger moet pakken. Dit willen ze vervolgens naar 1 moment op de dag gaan afbouwen. Daarvoor heb je de consulent nodig, die geeft je het advies wat je naast die maaltijdvervangers kan eten. Vaak zijn dit dingen met weinig koolhydraten en vetten maar wel veel eiwitten. Daarom lijkt het dieet ook deels op de koolhydraatarm dieet. 

Effect van het dieet

Het doel van het dieet is dat je elke week ongeveer 2 kilo afvalt. Is dit dan ook vet wat je verliest? Het antwoord hierop is : nee. Het is vocht dat vrijkomt wanneer glycogeen, een opslag vorm van glucose, wordt afgebroken. Op lange termijn kan zelfs je spiermassa afbreken. Dit komt omdat het lichaam een tekort aan eiwit ervaart. In mijn blogbericht van Koolhydraat arm dieet ga ik hier dieper op in.

Je lichaam ervaart dit als een noodsituatie

Doordat je dus veel en snel afvalt, kan je lichaam het als een noodsituatie ervaren. Wat ervoor zorgt dat het meer energie gaat opslaan als rantsoen. Dit doet het lichaam uit voorzorg wanneer het weer zo weinig energie/ calorieën krijgt. Daarom wordt er ook aangeraden om niet minder dan 1200 calorieën per dag te eten. Aan deze regel houdt dit dieet zich niet. Hierdoor heb je dus grote kans dat je na het dieet gewoon weer aankomt.

bronnen
==> Gewichtsconsulent in de praktijk door Mirella Dresch ==> Voedingscentrum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *